Bokförlaget Semic, 2024-11-02

Foto: Madeleine Landley

Modern husmanskost – från vardag till fest

Trender kommer och går, men husmanskost består. I Husman – från lättlagat till lyx av Madeleine Landley hittar du god, vällagad och värmande mat som har funnits på våra tallrikar i generationer – men med en ny twist. Och glöm det där med att husman endast funkar till vardags. Med några små förändringar kan den enklaste maten bli festlig, lyxig och något man gärna bjuder på när man har finbesök.

Receptkreatören och matfotografen Madeleine Landley driver en av Sveriges största matbloggar, Landleys kök. Husman – från lättlagat till lyx är hennes fjärde kokbok och innehåller den mat hon älskar att laga allra mest.

Madeleine Landley:

– God, vällagad och värmande husman – finns det något bättre? Framför allt på hösten och vintern när det är kallt och ruggigt ute. Husman associerar många med trygg mat och mat som känns hemma. Jag är uppväxt med mammas husman. Troligtvis är det därför jag tycker så mycket om denna typ av mat och lagar den så ofta. Mina recept är varken svåra eller märkvärdiga, men det finns ofta en liten twist på det hela, eller någon annorlunda ingrediens som gör det ännu godare. Vem som helst kan laga dessa recept och det krävs sällan några speciella verktyg eller snofsiga apparater.

Mat som alla kan laga

Bland recepten finns exempelvis hemgjorda fiskbullar med hummersås, falukorv i ugn med jalapeños, en kryddig tomat- och paprikasoppa samt en lammstek som serveras med rotselleripuré, linser och fetaost. Vi bjuder på ett recept ur boken.

Pyttipanna med lövbiff och kapris

4 pers

Vitlökscrème

2 vitlöksklyftor

1 klick smör

2 dl crème fraiche

Salt

Pytt

900 g fast potatis

4 morötter

600 g lövbiff

20 cm purjolök

Smör + olja att steka i

½ tsk vitlökspulver

Salt, svartpeppar

1 dl inlagd kapris

Tillbehör

4 ägg

Gör så här

  • Skala och pressa vitlöken i en skål. Lägg i en liten klick smör. Värm i mikron på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda vitlöken med crème fraiche och smaka av med salt. Ställ såsen svalt.
  • Skala och tärna potatisen. Tvätta och tärna morötterna. Skär lövbiffen i lagom stora munsbitar. Skär purjolöken i centimetertjocka skivor.
  • Värm smör och olja i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Lägg i potatisen och stek på låg medelvärme tills den börjar mjukna – använd gärna ett lock så går det fortare.
  • Lägg morötter, kött och purjolök i stekpannan. Stek på medelvärme tills morötterna mjuknat och köttet fått yta. Pudra över vitlökspulver, salt och svartpeppar. Blanda i kaprisen.
  • Stek äggen och servera till pytten.