Bokförlaget Semic, 2024-11-05

Foto: Ulrika Pousette

Från lingonlimpa och bondbröd till focaccia och chapati

Bröd har sin givna plats på matbordet – oavsett var man kommer ifrån. Ingrid Maria Ericssons har varit bosatt i Helsingborg, Bryssel, Paris, New York och Los Angeles. Hennes möten med många olika kulturer gav inspiration till den nya boken Baka bröd – från lingonlimpa och bondbröd till focaccia och chapati.

Ingrid Maria Ericsson:

Foto: Ulrika Pousette

– Mångfalden skänker den där extra kryddan i tillvaron. Är vi trygga i vår egen identitet, vårt arv, kan vi även uppskatta nya kunskaper. Därför har jag i denna bok samlat recept som väcker nostalgi hos både gamla och nya svenskar. Många av bröden har bakats i generation efter generation.

Visste du förresten att de gamla latinska orden cum panis betyder med bröd. På engelska har det blivit ordet companion, på franska copine och på svenska kompis. Så innebörden av att dela bröd är detsamma som att ha en vän.

Bröd från när och fjärran

Genom årtusenden har vi samlats och delat bröd – det har sin givna plats på matbordet oavsett var man kommer ifrån. I denna bok hittar du brödrecept från världens alla hörn, varav många har bakats i generation efter generation.

Välj mellan allt från svenska hålkakor och knäckebröd till danskt rågbröd, franska baguetter, mjölkbullar från Japan och det pannkaksliknande tunnbrödet injera från Etiopien. Eller varför inte baka persiskt barbaribröd?

Här finns både bröd som ska knådas och jäsas och sådana som du snabbt rör ihop och gräddar direkt. Den underbara doften av nybakat får du på köpet.

Vi bjuder på ett recept ur boken: Palyanitsa – ukrainskt fredsbröd

Jag träffar Svetlana hos Frälsningsarmén. Många har kommit hit för att få hjälp efter flykten från krigets Ukraina. Av henne fick jag detta recept på det ukrainska brödet Palyanitsa som har bakats i århundraden och är en del av folkets kultur och självkännedom.

Ingredienser

1 bröd

Fördeg

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk torrjäst

Foto: Ulrika Pousette

2 dl fingervarmt vatten

Övrigt

6 dl vetemjöl

1 dryg tsk salt

2 dl fingervarmt vatten

Neutral olja

Gör så här

Blanda mjöl med torrjäst. Tillsätt vatten och knåda till en ganska tät, men inte torr, deg. Känns degen för tät eller om det finns torrt mjöl kvar, tillsätt lite mer vatten. Täck fördegen och låt den stå i rumsvärme i 3–4 timmar. Degens yta ska bilda sprängbubblor och veck och det ska finnas en trevlig brödarom.

Tillsätt resterande mjöl, salt och vatten till degen. Knåda ordentligt, för hand eller i maskin, till en jämn och mjuk deg som inte är styv eller torr. Runda till degen, borsta den lätt med olja, täck och låt stå i rumstemperatur tills den fördubblats i volym, 1–2 timmar.

Lägg upp degen på ett lätt mjölat bord. Vik in kanterna på degen till mitten tills en jämn yta bildas på utsidan och lägg degen med skarven nedåt. Lägg försiktigt över degbollen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över rikligt med mjöl, täck och låt stå i 1 timme. Sätt ugnen på 195 grader

Gör ett 2 cm djupt snitt i degen i form av en halvcirkel (kniven ska vinklas snett neråt). Ställ plåten med brödet i den nedre delen av ugnen och häll ca 1 ½ dl kokande vatten på den uppvärmda plåten för att skapa ånga. Stäng genast ugnsluckan och grädda i 10 minuter. Flytta brödet till mitten av ugnen och ta bort plåten med vatten. Ventilera ugnen kort för att få bort den återstående ångan vilket förhindrar att brödet blir för mörkt. Stäng ugnsluckan och grädda i ytterligare 35 minuter. Låt brödet svalna på galler.