Bokförlaget Semic, 2024-08-21

Foto: Linda Pousette

Äppelmumskaka: Baka i springform med Linda

Linda Andersson driver den populära bloggen Lindas bakskola och har över 500 000 följare på Instagram. Hon har en bakgrund som journalist, bland annat på tidningen Hembakat, och som hem- och konsumentkunskapslärare. Hon har även skrivit ett flertal bakböcker om allt från bröd till mjuka kakor. Nu är hon aktuell på nytt med Lindas bak i springform. Gemensamt för alla recept är att de bakas i en 24 cm stor springform. Lindas baka i springform bjuder på 50 läckra recept.

Linda Andersson:

I min nionde bakbok har jag valt att göra recept som är anpassade till en av mina favoritbakformar: springformen. Jag tycker att den har många fördelar. Storleken gör att man kan baka lagom mycket kaka eller bröd i den. Det är också enkelt att lossa kakan ur formen och den kan ligga kvar och serveras på bottnen. De flesta har dessutom en springform hemma, men har man inte det är det lätt att köpa en till bra pris både i större livsmedelsbutiker och på nätet.

Läckra recept och pedagogiska steg-för-steg-bilder

Aldrig har det varit enklare att bjuda på hembakat fika och bröd. I den här praktiska boken delar den populära bakbloggaren Linda Andersson med sig av läckra recept med pedagogiska steg-för-steg-bilder. De inspirerande receptbilderna är tagna av Ulrika Pousette. Välj mellan godsaker som en kladdkaka med kolatäcke, en ananassockerkaka, en stor chocolate chip cookie, vaniljsmörbullar och marängsemifreddo. Bland bröden hittas allt från klippta frukostfrallor och ett grövre lingonbröd till en vacker brödkrans.

Baka äppelmumskaka

Som kärleksmums, fast med rivet äpple i smeten och en ljus glasyr istället för en mörk med choklad. En riktig favoritkaka!

Ingredienser

12 bitar

3 ägg

2 dl strösocker

2 äpplen

1 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk bakpulver

1 ó tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1 1/2 dl neutral olja

3 dl vetemjöl

Glasyr

35 g smör, smält

2 tsk vaniljsocker

3 dl florsocker

1–2 msk pressad citroneller

Apelsinsaft eller vatten

Garnering

Riven kokos

Gör så här

  • Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt med elvisp. Riv äpplena grovt på ett rivjärn. Lägg äppelrivet samt resten av ingredienserna i bunken och blanda till en slät smet.
  • Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 minuter. Låt den kallna i formen.
  • Glasyr: Blanda ihop alla ingredienser till en glasyr. Anpassa mängden vätska så att den blir lagom bredbar. Bred glasyren över kakan och strö över kokos.
  • Låt glasyren stelna.