Förenkla din matlagning med 52 Allt-i-ett-rätter
Nytt år – ny vardagsmat. Kristina Erikssons devis är att den ska vara smidig och bekväm att laga. Att det ska vara enkelt att svänga ihop en god middag när man kommer hem efter en lång dag på jobbet.
I 52 Allt-i-ett-rätter lagas maten i panna, form eller gryta. Mat som sköter sig själv i ugnen eller på spisen – och som gör diskhögen mindre. Kort och gott, matlagning som ger tid över till annat.
Låt till exempel isterband, fisk eller kyckling steka med på plåten tillsammans med rotfrukter och grönsaker istället för att tillaga dem separat i en stekpanna. Tomatsås till en lasagne behöver inte koka på spisen, låt ugnen göra jobbet istället. Även fläskkotletter, potatis och grönsaker kan med fördel tillagas i en krämig och smakrik gräddsås i en gryta i ugnen. Eller varför inte koka kryddiga köttbullar och pasta tillsammans i en mustig tomatsås?
Utöver middagsförslagen i 52 Allt-i-ett-rätter finns här efterrätter, om du vill avrunda måltiden med något sött. Bokens bilder är tagna av Åsna Dahlgren.
Här bjuder vi på ett recept ur boken.
Fetaostfylld köttfärsrulle med dilltsatsiki
Om du, liksom jag, gillar kombinationen fetaost och gröna oliver är den här köttfärsrätten något för dig. Dill gör tsatsikin extra god.
4 portioner
Klyftpotatis
1 kg fast potatis
Smör- och rapsolja
Salt
Köttfärsrulle
ó dl ströbröd
1 dl kallt vatten
400 g blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
Svartpeppar
1 gul lök
100 g fetaost eller salladsost
1 dl finhackade gröna oliver
smör- och rapsolja att pensla med
Ugnsrostade grönsaker
½ zucchini
1 liten paprika
smör- och rapsolja att ringla över
Torkad mynta
Salt
Tsatsiki
½ gurka
Salt
2 dl turkisk yoghurt
½ dl finhackad dill
1 msk olivolja
Svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba och skär potatisen i klyftor. Lägg dem i en ganska stor ugnsfast form, ringla över smör- och rapsolja. Salta. Rosta i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
- Fortsätt med köttfärsrullen. Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt blandfärs, ägg, salt och svartpeppar, blanda alltsammans till en jämn smet. Skala och skär löken i halvor. Skär halvorna först i tunna skivor och sedan en gång till. Smula feta- eller salladsosten. Blanda lök, fetaost och oliver i en liten skål. Platta ut färsblandningen till en rektangel på en bit plastfolie, färsen ska mäta 20 × 30 cm. Lägg fyllningen som en sträng längs med ena långsidan och rulla ihop till en rulle. Lägg rullen, med hjälp av plastfolien, i formen med potatisen när potatisen har varit i ugnen i 15 minuter. Eventuellt får du fösa potatisklyftorna åt sidan. Kasta plastfolien. Pensla rullen med smör- och rapsolja.
- Skär zucchinin i skivor och sedan halvmånar, skär paprikan i bitar. Lägg zucchini och paprika i ett hörn i samma form. Ringla lite smör- och rapsolja över grönsakerna och strö på mynta och salt. Stek i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Riv gurkan till tsatsikin grovt på ett rivjärn. Strö lite salt ovanpå och låt gurkan dra i 5 minuter. Krama gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Lägg gurka, turkisk yoghurt, dill,olivolja, salt och peppar i en skål och blanda. Ställ tsatsikin kallt tills det är dags att äta. Servera köttfärsrullen med klyftpotatis,ugnsrostade grönsaker och tsatsiki.